Pages

2012. november 19., hétfő

az írás fiktív jellegű. meg nem tapasztalt érzéseket bontogat. a valósággal való bármilyen egyezés a véletlen műve.

Még nem fogalmazta meg, kavarognak fejében a mondatok, az ellenőrzők hegyekben állnak a tanári asztalon, jajj mennyi gyermeket kell ma még figyelmeztetnem (de mire is?). Komoly feladatok ezek, dolgozat kérdéseket összeollózni, és ezeket az intőket beinteni a tájékoztatóba, persze nem ártana változatos stílusban, hát nem lehet mindenkiben ugyanaz a kivetnivaló. A kölykök. Azok. Hihetetlen kreatívak a rosszban. Micsoda kardcsapással lehetne erre válaszolni? Irodalmi remekműnek kell megalkotni ezeket a szösszeneteket, hadd érezze meg a kölyök a tragédia súlyosságát, hogy csorduljon le egy könnycsepp azon a ragyás, pattanásos arcán. Hogy még a szülő is jól elagyabugyálja otthon. Mert hát ugye beszélgetett. Hát mégis milyen ember az ilyen? BESZÉL.
Iskolaköpenye csak úgy lebben a szélben. Még nem véste be. Mert ugye a figyelmeztetést, vagy akár az egyest senki nem írja. Azt vésni kell. Szóval még mélázik, hogy mit véssen. A vésés az ám nagy felelősség. Senki nem mentesül. Nincsenek kivételezettek. A véső keze mindenkit elér. Hátulról kap el és jól megráz. A lelked is kirázza. Félre értés ne essék, nem dementor.

zárójelzárójelzárójelzárójel
Csermely Péter blogjáról: 

"A jó tanár egész életen át ható példát ad, egy olyan új világot nyit meg emberségben és tudásban, amelyet a diák soha el nem felejt. De milyen is a jó tanár? Ezt próbálom meg körbejárni ebben az írásomban.
A jó tanár már elfogadta saját magát. Személyes, egész életével tanít és nevel. A jó tanár nem elzártan él a tanítványaitól, élete egy nyitott könyv. A jó tanár szemléletet ad, az ismeretek összefüggéseit, az ismerethálózat felépítését mutatja meg. A jó tanár koherens, integráns és hiteles értékmintát jelent.
A jó tanár nyitott és a diákkal együtt tanul. Érzéke van a különlegesre, mindenben a jót, a pozitívat, az értéket keresi. A jó tanár legalább ötször annyit dicsér, mint amennyit szid. Kifogyhatatlan annak a szeretethálózatnak az építésében, amely a diákjainak nyit új és új utakat."


zárójelbezárvazárójelbezárvazárójelbezárva

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése